Ladda ner våra appar!

App_store_129

Android_app_on_play_logo_small

Allmänt om träning

Knä problem

Lock48

Du måste vara inloggad för att delta i gruppen, är du inte redan medlem kan du registrera dig via knappen nedan.

    AddthisDela med dig   FeedRSS flöde

User Christopher_76

Page_code

Document Knä problem Skrivet den 19 mar 2009 19.25
37677 Från: Markaryd
Inlägg: 24
Medlem: 37677

Har haft ont nu nästan hela detta året. Tränat på som vanligt och nu har problemet tilltagit. Varit förkyld i en vecka och på så vis fått vila knät i en vecka. Fick nästan ont direkt när jag sprang idag och det satt mest på insidan av vänster knä i höjd med knäskålen. Nu efter så har det vandrat ner så att det sitter mer under knäskålen. Vad är det? Någon som vet. Har inte ont när jag går men om jag sitter still med benet böjt och ska räta ut det så gör det ont och även om jag har det rakt och ska böja det. Har kört intervaller på slutet kan det ha förvärrat det mycket.

Christopher[ Ändrad av Xiux 2009-03-19 20:24 ]

User HakanLarsson Bullet_star

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 19 mar 2009 20.56
6061 Från: Sollentuna
Inlägg: 1639
Medlem: 6061

Har faktiskt aldrig hört (eller själv känt) att det går ont på insidan av knäet. Normalt gör det ont på utsidan, och då är det löparknä. Men har du ont under knäskålen kan du ha samma som jag haft. Denna smärta ÄR mycket svårplacerad, ibland gör det liksom ont runtomkring knäskålen, eller lite nedanför:

http://www.shapelink.com/sv/blog/hakanlarsson/rehab-av-patellofemoral-pain-syndrome

Känner du igen symtomen?

User Christopher_76

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 19 mar 2009 21.38
37677 Från: Markaryd
Inlägg: 24
Medlem: 37677

Ska läsa din länk snart, men helt rätt kan inte säga att smärtan sitter på samma ställe hela tiden utan flyttar sig. Känner det mest när jag byter läge dvs rätar ut eller böjer knät.

Har kollat in länken nu. Ser ut som om det skulle kunna vara något liknande. Går det cykla utan att förvärra problemet eller är det rullskidor som gäller. Behöver ha löpträningen inför Göteborgsvarvet så det känns lite tungt. Kan min simning vara bovet i dramat om man kör mycket benspark med fenor, belastningen ökar men har valt detta för teknikens skull.

Har bytt skor för ca 2 mån sedan så de är nya och har inte bytt modell utan kör nu med Asics 2140 och innan 2130.

Christopher[ Ändrad av Xiux 2009-03-19 21:44 ]

User HakanLarsson Bullet_star

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 19 mar 2009 22.17
6061 Från: Sollentuna
Inlägg: 1639
Medlem: 6061

Det här är en skada man måste ta på största allvar. Den går inte över om man inte skäper sig. Tvärt om kan man nöta bort brosket under knäskålen och då är skadan permanent.

Det tar tid att bli av med skadan, men fortsätter du nöta, så blir du sämre. Så enkelt är det. Det lömska med denna skada är att smärtan inte är värre än att man kan "härda ut". Och det gör det hela ännu värre på sikt.

Jag slutade springa och cyklade istället. Men det var inte bra. Dör även om själva cyklingen (till en början) inte gjorde ont, blir skadan succesivt värre.

Jag rekommenderar därför INGEN löpning eller cykling tills dess att smärtan är helt borta. Simma, kajaka, åk rullskidor, eller något liknande där du inte böjer knäet särskilt mycket.

Ju förr du börjar rehabba, desto fortare kan du börja springa och cykla igen!

User_female suziQ77

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 29 mar 2009 14.56
5 Från: St Moritz
Inlägg: 23
Medlem: 19334

Jag har liknande problem som du beskriver. Mitt knä svullnar ocksa upp litegrann, är egentligen konstant svullet och det är svart att säga vart smärtan sitter eftersom det kan ändra sig. Men gör ocksa ont när jag sitter med benet böjt t ex. Jag har haft en korsbandskada pa det knät och eftersom det nu blir värre och värre har jag gatt till en knäspecialist. Han menar att det är en broskbildning, har fatt tid för en special MRI som visar brosket. Det verkar som om det lutar emot operation. Tycker du skall söka upp läkare om det inte blir bättre eller gar bort helt, om det är broskbildning (kan ocksa hända utan att man har skadat knät innan) sa kan det utvecklas till artros.

Min läkare har sagt att jag kan med fördel cykla, simma ev springa med bra skor pa mjukt underlag, aka puder (skidor) och andra sportarter som är "snälla" mot knät. Skal absolut undvika att springa pa asfalt, aka skidor pa is, spela bollsporter som handboll, squash osv.

Hoppas att ditt knä blir bra med lite vila, men som sagt, sök upp läkare om det inte blir det

 

Susanne

User_female saan1536

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 11 jul 2009 10.57
No_medium_image Från: Sala
Inlägg: 1
Medlem: 50210

Jag har samma problem som du beskriver. Jag har haft ont i två år snart och gått hos sjukgymnaster, naprapater och ortopeder utan resultat. Jag gjorde en magnet röntgen och den visade att jag har kondromalaci. Det innebär att mitt brosk blivit mjukt och gått sönder så jag har lösa brosk bitar i knät. Det ända jag kan göra är att stärka upp lårmusklerna säger läkaren men det fungerar inge vidare de heller. Jag har ont dagligen och det är väldigt tröttsamt. Har fått inlägg sulor av ortopeden men har inte märkt något resultat än men deet kan ta tid sa ahn. har du vasrit hos en ortoped som kan titta på dina fötter? Där kan orsaken ligga.

User Glenns Bullet_star

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 12 jul 2009 15.42
11968 Från: UmeĆ„
Inlägg: 36
Medlem: 11968

Jag fick i våras ont på insidan av knät. Nästan på utkanten av knäskålen. En smärta som kunde flyttas runt lite kring knät. Men den kom efter bara några stegs löpning, och kändes mest när steget var som en hälkick.

Jag gick till min naprapat och fick det konstaterat att det var en sena från låret som fäster kring knät som var inflamerad.

För att det skulle bli bra så masserade hon den onda biten kraftigt och körde lite accunpunktur kring området. Samtidigt hemma så körde jag lite knäövningar som skulle stärka muskeln ovanför knät (även kallad "fotbollsmuskeln").

Jag vilade hela från träning i en vecka, sen kunde jag cykla och simma. Och efter två veckor kunde jag långsam börja jogga igen.

User niklog

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 10 feb 2011 16.42
No_medium_image Från: -
Inlägg: 1
Medlem: 91213

Dett är visserligen ett sent svar, men jag hittade detta inlägg via sökning på google och tänkte dela med mig av mitt problem och vad jag gjort för att minska och reparera problemen.

Jag fattar mig kort här så får folk ställa frågor kring detta om de vill.

Dessa saker har hjälpt mig:

Klarin Aktiv
Foam Roller
Kinesiology Tape

De flesta doktorer gissar bara med den tidspress de har för varje besök.
Jag har gått hos många, kan säga att de som hjälp mig mest är kinesernas TCM.

 

 

User_female Kristin79

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 18 feb 2011 17.30
No_medium_image Från: Kumla
Inlägg: 7
Medlem: 90982

Hur gick det - blev det bättre?

Jag har också problem med ena knät. Konstig smärta som mest yttrade sig så att om jag satt på huk kom jag knappt upp igen utan hjälp för det gjorde så ont, sedan fick jag halta några steg innan benen "rätade ut sig", till slut orkade jag inte ha ont längre så jag kontaktade vårdcentralen, vidare till röntgen, vidare till läkare på motions- och idrottsmottagning och nu ska jag snart på MR-röntgen. Idrottsläkaren trodde det kunde vara menisken och började prata om titthålsop. det är jag inte alls sugen på så jag hoppas det inte är det!

Men nu ca 1 år sedan första besöket på vårdcentralen så är det bättre, känner bara av det ibland och kommer numera upp från huksittande. Kanske rättade till sig själv?

Nån som vet om det kan göra det?

User zipz

Page_code

Document Re: Knä problem Skrivet den 10 okt 2011 20.42
No_medium_image Från: PiteĆ„
Inlägg: 1
Medlem: 131618

Jag har också haft problem med insidan på mitt vänsterknä. Problemet jag har är enbart vid löpning, spelar aktivt fotboll helt utan problem. Det jag upplever är att en sedan som går över insidan av knät, och fäster strax nedan för knät, är för kort och hoppar liksom till när jag spännar baksidan av låret och drar foten bakåt (alltså en typisk löparrörelse). Vid ett vanligt löpsteg så späns låret och senan "hoppar" till, så vi upprepad löpning i längre sträcker så blir belastningen på senan för stor och kommande dagar så blir det en lokal inflammation ganska specifikt runt senan. Inflammation kan även gå en bit upp i själva lårmusklen. Personligen upplever jag att stretching förvärrar smärtan eftersom det belastar senan ännu mer. Träning av baksida lår gör inte saken bättre heller eftersom det spänner muskeln som i sin tur drar i senan så att det hoppar till. Muskeln jag har lyckats lokalisera problemet till heter semitendinosus, men jag är ingen läkare eller sjukgymnast så det kan lika gärna vara någon annan muskel. 


    AddthisDela med dig   FeedRSS flöde